5 Ağustos 2013 Pazartesi

Star Gazetesi, 01/08/2013

‘Makine lobisi’ yerli üretime darbe vuruyor

‘Makine lobisi’ yerli üretime darbe vuruyor

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı ve İSO Başkan Vekili Adnan Dalgakıran, Türkiye’de yabancı şirketlerin ‘makine lobisi’ oluşturduklarını ve bunun yerli üretime ciddi darbe vurduğunu söyledi. Dalgakıran, makine sektörünün gelecek döneme ilişkin hedeflerini ve projelerini iftar yemeğinde paylaştı. Türkiye’de kamu projeleri de dahil olmak üzere proje geliştiren ve hayata geçiren yabancı şirketlerin kendi ülke markalarına ait makineleri kullandığını ve bir ‘makine lobisi’ oluşturduğunu belirteren Dalgakıran “Diyelim ki Alman bir şirket kamudan Türkiye’de iş aldı. Tüm makinelerini Almanya’dan getiriyor. Sözleşmeye bu şartı koyuyor. Yerli makine kullanımı azalıyor ve sektörümüze darbe vuruyor. Halbuki bizim üretim kalitemiz ile onlarınki arasında hiçbir fark yok, hatta fiyat olarak yüzde 15 daha uygunuz. Ancak adamlar bunu devlet politikası haline getirmiş. Devletimiz yabancılara verdiği kamu projelerinde yerli malı kullanım şartı koymalı” dedi. Yaşanan kriz ve gelişmekte olan ülkelerin korumacı ithalat politikaları nedeniyle sektör ihracatında sıkıntılar yaşandığını da belirten Dalgakıran, şöyle devam etti:Kaan Zenginli

Türkiye’de yabancı şirketlerin ‘makine lobisi’ oluşturduğunu ve piyasayı hakimiyet altına aldıklarını belirten Dalgakıran “Yabancı Türkiye’deki projesinde kendi makinesini kullanıyor. Bu da yerli üretimi zora sokuyor” dedi. Dalgakıran, devletin ihalelerde yerli malı şartı koyması gerektiğini söyledi.
Gümrük vergisi de sorun
“BRIC ülkeleri tarafından iç piyasalarını korumaya yönelik uyguladıkları politikalar Türk makine ihracatını sıkıntıya sokuyor. Bizim büyük pazarlarımızdan olan bu ülkeler ithal ettikleri makinelerde gümrük vergilerini yüzde 25’lere kadar çıkardılar. Ancak Çin ve Hindistan’dan gelen makineler halen yüzde 3 vergi ile Türkiye’ye giriyor. Bunun yanında Avrupa ve ABD arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması’nda Türkiye’nin dışarıda kalması ekonomimize ciddi zarar verecek. Mutlak suretle o anlaşmanın içinde olmamız gerekiyor.” Ülke içinde sektörün daha hızlı büyümesinin önündeki engelleri anlatan Dalgakıran “İnsan kaynağımız ve eğitim ortamımız sıkıntıda. Varolanlar da az sayıdaki büyük şehirlerde yaşıyor. Dolayısıyla bu yatırımları göreceli olarak daha geride kalmış şehirlerde yapmamız mümkün değil” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder