23 Temmuz 2013 Salı

Dinleme Skandalı

http://www.yirmidort.tv/dunya/almanyada-skandal-buyuyor-h51527.html

Almanya'da skandal büyüyor

Alman istihbarat birimlerinin Amerikalı Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile ortak çalışıp, kendi vatandaşlarını takip etmesi ve onların kişisel bilgilerini bu ülkeye vermesi nedeniyle ortaya çıkan skandal derinleşerek devam ediyor.



Eylül ayında yapılacak seçimler yaklaştıkça gündemin en önemli maddesi haline gelen skandal yeni gelişmelerle devam ediyor.Der Spiegel dergisi, Alman iç ve dış istihbarat birimlerinin 'xKeyscore' adlı bir veri izleme programı sayesinde vatandaşlarını takip ettiğini yazdı. Habere göre, Anayasayı Koruma Teşkilatı ve BND, Amerika ile ortak çalışarak takibatları bu program üzerinden yapıyor. Amerikan NSA'ya ait söz konusu program Almanya'daki vatandaşların bütün kişisel bilgilerini izliyor ve bunları da ABD'li yetkililerle paylaşıyor.

Anayasa Koruma Teşkilatı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tatmin edici bilgilere yer vermezken, sadece 'yasalara bağlı kalındığı' ifadesini kullandı.

Dış istihbarat birimi BND'den ise henüz bir açıklama gelmezken, muhalefet partileri BND Başkanı Gerhard Schindler'in istifasını istedi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, skandaldan sonra Schindler'in koltuğunda oturmasının doğru olmadığını belirtti.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Renate Künast ise, "Alman hükümetinin Amerikalıların hizmetçisi konumuna düştüğünü" öne sürdü.

Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger de söz konusu iddialar aydınlatılana kadar iç ve dış istihbarat başkanlarının görevden alınmasını talep etti.

İddialara göre, Amerikan gizli servisinin Almanya'da her ay ulaştığı 500 milyon kişisel verinin büyük bir kısmı bu program tarafından ele geçiriliyor.
Haber Kaynağı: Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder